Oснoвнa шкoлa "Ивo Aндрић" Будисава – Ivo Andrić Általános Iskola Tiszakálmánfalva

Пројекат WWF Академијa за природу

У току школске 2021-2022. године наша школа је учествовала у пројекту WWF Академије за природу под називом „Мрежа школа у заштићеном подручју“ у оквиру регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ који је WWF Адриа започела 2019. у сарадњи са заштићеним подручјима из региона, а који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Учесници на пројекту:

Учитељица Татјана Секулић, професор биологије Данијела Хорватовић, професор биологије Милена Керец, ученици VII разреда – Маша  Даничић, Христина Јанковић, Лука Миловац, Ивона Пап, Леа Бала, Виктор Шош, Жолт Финчур, ученици V разреда – Вељко Дошен, Еман Исаков, ученици IV разреда Нина Гргић, Немања Гргић, Симо Николић, Дејана Тодоровић и ученици III разерада – Михајло Куртиновић, Реља Ковачевић и Ана Полић

Током трајања овог пројекта чланови нашег тима су се упознали са богатим биодивезитетом и културним наслеђем које красе Специјални резерват природе Ковиљско – Петроварадински рит. 

Проучили смо културну баштину краја у ком се заштићено подручје налази. 

Да бисмо сакупили ове информације распитали смо се код старијих суграђана који су били веома расположени да са нама поделе сећања на детињство.

Објединили смо ова сазнања у једну мању збирку. Ступили смо у контакт са управљачем СРП КПР и остварили одличну сарадњу. 

Направили смо мапу нашег заштићеног подручја коју смо користили када смо наша сазнања, у виду презентација, преносили вршњацима у школама у Новом Саду. На презентацијама смо били лепо примљени, ученици су били заинтересовани за причу коју смо дошли да поделимо са њима. 

На крају презентације су попуњавали кратку анкету. Према резултатима анкете смо закључили да наши млади суграђани и вршњаци нису били упознати са лепотама које се налазе у њиховој непосредној близини, али да након презентације имају велику жељу да посете Специјални резерват природе Ковиљско – Петроварадински рит.

Наш школски тим је проглашен за Амбасадора Ковиљско – Петроварадинског рита.

ГАЛЕРИЈА:

Please follow and like us: